Ingrediente:
- 550 g faina
- 250 ml lapte
- 1 ou
- 1 plic drojdie uscata
- 3 linguri zahar
- 1/2 lingurita sare
- 50 g unt
- o esenta de vanilie
- zahar pudra cu aroma de rom pentru pudrat
- ulei pentru prajit
Mod de preparare:
1. Amestecam laptele caldut cu zahar, apoi adaugam drojdia, amestecam si lasam compozitia pentru 6-8 minute. Cand drojdia incepe sa faca spume, amestecam cu telul, sa se omogenizeze.
2. Turnam untul topit cald, esenta de vanilie, oul si sarea, amestecam cu telul.
3. Incorporam treptat faina, amestecand cu spatula, iar cand devine tot mai greu de amestecat, transferam aluatul pe masa de lucru infainata si contunuam framantarea.
4. Trebuie sa obtinem un aluat moale si nelipicios.
5. Punem aluatul intr-un vas uns cu putin ulei, il acoperim cu un capac si il lasam la loc cald pentru 60 minute.
6. Dupa aceasta perioada aluatul isi va dubla volumul.
7. Lucram putin aluatul, presarandu-l cu faina, si il impartim in 10-12 bucati egale, in functie de cat doriti sa fie gogosile.
8. Formam un snur de aceeasi grosime dintr-o bucata de aluat si rasusim din ambele capete in directii opuse. Lipim bine capetele. Lasam gogosile la crescut timp de 10 minute.
9. Incingem bine uleiul si prajim gogosile pana se rumenesc, la foc mediu spre mic. Le intoarcem de cateva ori pentru o culoare mai uniforma. Scoatem gogosile pe o farfurie tapetata cu hartie de bucatarie, pentru a indeparta uleiul in exces.
10. Trecem gogosile fierbinti prin zahar pudra.
Pofta buna!