Dulciuri, Retete noi

Mucenici moldovenesti

Mucenici Moldovenesti cu aluat pufos, insiropati si aromati. In fiecare an pe 9 Martie, de sarbatoarea celor 40 de Sfinti Mucenici din Sevastia pregatim mucenici. Fie mucenici moldovenesti copti si insiropati fie mucenici muntenesti fierti in apa cu zahar, scortisoara, cacao si nuca.

Ingrediente:

  • 600 g faina
  • 200 ml lapte
  • 100 g zahar
  • 50 g unt
  • 1 plic drojdie uscata
  • 2 oua
  • 2 plicuri zahar vanilat
  • un praf de sare

Pentru uns, presarat si sirop:

  • 1 galbenus
  • 2 linguri lapte
  • 300 ml apa
  • 100 g zahar
  • 1 esenta de rom
  • coaja rasa de lamaie
  • 50 g miere de albine
  • 200 g miez de nuca macinat



Mod de preparare:

1. Intr-un bol mai mare cernem faina, facem o gaura in mijloc si punem drojdia frecata cu o lingurita de zahar si putin lapte caldut.

2. In alt bol mai mic batem ouale cu zaharul, zaharul vanilat, sarea si untul topit. Le adaugam peste drojdie cand la suprafata drojdiei s-au format bule de aer. Adaugam apoi si laptele caldut si framantam.

3. Transferam aluatul pe masa de lucru si framantam pana obtinem un aluat elastic si nelipicios.

4. Punem aluatul inapoi in bol, il acoperim cu un prosop si il lasam la dospit aproximativ o ora.

5. Rupem bucati din aluat si formam snururi nu foarte subtiri, carora le dam forma cifrei opt sau in diferite forme (impletiti in forma de opt sau asa cum i-am facut eu).

6. Ii asezam intr-o tava tapetata cu hartie de copt, ii mai lasam la crescut 20-25 de minute, apoi ii ungem cu galbenusul de ou batut cu laptele. Dam tava in cuptorul incins pentru 20-25 de minute, pana se rumenesc frumos deasupra.

7. Intr-o oala punem apa cu zaharul si coaja rasa de lamaie si fierbem pana se dizolva zaharul. Lasam siropul sa se raceasca apoi adaugam si esenta de rom. Adaugam mucenicii calduti in sirop si ii scufundam cateva secunde (10-15 secunde).

8. Ii punem intr-o tava si ii ungem cu miere de albine.

9. La final ii presaram cu nuca macinata.

Pofta buna!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *