Tort cu trei tipuri de mousse – la prima vedere pare complicat, dar este foarte usor. Este un desert exceptional de bun, cremos si perfect pentru o masa festiva.
Ingrediente:
Pentru blat:
- 4 oua
- 4 linguri zahar
- 4 linguri faina
- 1 lingura cacao
- 1/2 pliculet praf de copt
Pentru mousse-ul de ciocolata cu lapte:
- 200 g ciocolata cu lapte
- 200 ml frisca lichida
- 50 ml lapte
- 1/2 pliculet gelatina
Pentru mousse-ul de capsuni:
- 250 g capsuni proaspete
- 200 ml frisca lichida
- 50 ml apa
- 2 linguri de zahar
- 1/2 pliculet gelatina
Pentru mousse-ul de ciocolata alba:
- 200 g ciocolata alba
- 200 ml frisca lichida
- 50 ml lapte
- 1/2 pliculet gelatina
Pentru decor:
- cateva capsuni
- cateva patratele de ciocolata (il puteti orna dupa bunul plac)
Mod de preparare – Tort cu trei tipuri de mousse:
1. Separam albusurile de galbenusuri. Batem albusurile spuma, apoi adaugam zaharul si mixam pana cand albusurile devin o spuma tare. Adaugam galbenusurile unul cate unul si mixam pana cand ingredientele sunt bine omogenizate.
2. Adaugam praful de copt, faina si cacaoa, le incorporam cu ajutorul unei spatule de silicon, prin miscari largi de jos in sus.
3. Turnam aluatul intr-o tava de copt rotunda cu pereti detasabili, tapetata cu hartie de copt.
4. Introducem tava in cuptorul incins pentru aproximativ 15 – 20 de minute la o temperatura medie. Cat timp sta blatul la copt, batem frisca lichida. Scoatem blatul dupa ce il verificam ca este copt. Dupa ce se raceste blatul il intoarcem cu fundul in sus si il punem inapoi in tava cu pereti detasabili.
5. Intr-un bol mic punem 50 ml apa rece si adaugam gelatina, o lasam la hidratat 10 minute (sau conform instructiunilor de pe plic, depinde ce gelatina folositi). Intr-un bol punem laptele impreuna cu ciocolata cu lapte cubulete si o topim la bain-marie.
6. Cand ciocolata este topita in totalitate adaugam gelatina si o amestecam bine pana se topeste.
7. Adaugam si frisca batuta si o amestecam pana devine o crema fina.
8. Turnam mousse-ul de ciocolata peste blat si dam tava la congelator pentru aproximativ 15- 20 de minute. In acest timp ne ocupam de celalalt mousse.
9. Punem gelatina la hidratat pentru mousse-ul de capsuni. Intr-o craticioara punem la fiert capsunile cu apa si zaharul. Le fierbem pana da in clocot apoi le oprim. Punem capsunile intr-un robot de bucatarie si le pasam pana devin un piure.
10. Peste piureul de capsuni adaugam gelatina hidratata, o amestecam pana se topeste, apoi adaugam si frisca batuta si o amestecam bine.
11. Scoatem tava de la congelator si adaugam mousse-ul de capsuni peste cel de ciocolata (verificam inainte daca mousse-ul de ciocolata este intarit) si il dam iar la congelator.
12. Pentru mousse-ul de ciocolata alba, procedam la fel ca la cel de ciocolata cu lapte. Turnam mousse-ul de ciocolata alba peste cel de capsuni si il dam la congelator pana se intareste apoi il scoatem si il ornam dupa bunul plac. Eu l-am ornat cu cateva capsuni, cateva patratele de ciocolata si am ras putina ciocolata pe deasupra.
13. Dam tortul la frigider pentru cel putin 2-3 ore inainte de a il felia.
Pofta buna!