Pogacele cu telemea – un aluat ca de foietaj, care se desface in straturi, cu gust sarat. Sunt delicioase si merg foarte bine cu bere.
Ingrediente:
- 550 g faina
- 1 pliculet de drojdie uscata
- 200 ml lapte
- 2 linguri untura de porc (rece, nu topita)
- 1 ou
- 1 lingurita de zahar
- 1 lingurita de sare
- 100 gr unt moale pentru umplutura
- 100 g telemea data pe razatoarea mica
- un galbenus de ou pentru uns
- mac
Mod de preparare – Pogacele cu telemea:
1. Intr-o cana punem drojdia cu lingurita de zahar, 50 ml de lapte caldut si 2 linguri de faina. Le amestecam bine si asteptam putin pana face basici. Intr-un castron mai mare punem faina cernuta si o frecam cu untura rece si lingurita de sare pana capata un aspect nisipos. In laptele caldut care ne-a ramas am batut oul intreg. Am turnat peste faina drojdia dospita si laptele impreuna cu oul batut.
2. Framantam aluatul pana s-a omogenizat bine.
3. Acoperim aluatul cu un prosop de bucatarie si il lasam la dospit aproximativ o ora.
4. Dupa ce aluatul s-a dospit il punem pe planul de lucru presarat cu faina si il intindem cu sucitorul intr-o foaie dreptunghiulara cu grosimea de 7-8 mm. Ungem foaia cu unt si presaram pe deasupra cu telemea.
5. Acum impaturim aluatul, aducem marginile spre mijloc si il inchidem.
6. Dupa care il mai indoim o data pe orizontala si il lasam la frigider 30 de minute. Acest procedeu l-am mai repetat de 2 ori.
7. Intindem foaia si decupam cu un pahar micut cercuri.
8. Punem pogacelele intr-o tava tapetata cu hartie de copt si le lasat la temperatura camerei pana mai cresc putin (circa 30 de minute). Ungem pogacelele pe deasupra cu un galbenus de ou batut bine si le presaram cu mac si sare grunoasa (optional).
9. Dam tava la cuptorul preincalzit pentru aproximativ 15 – 20 de minute sau pana cand se rumenesc frumos.
Pofta buna!