Lipie turceasca – aceasta reteta este una foarte pufoasa si tare gustoasa. Aceasta lipie are un miez foarte pufos, o coaja subtire si lucioasa.
Ingrediente:
- 350 g faina
- 125 ml apa
- 125 ml lapte
- 1 plic drojdie uscata
- 1 lingurita de sare
- 1/2 lingurita de zahar
- 30 ml ulei de floarea soarelui
- seminte de susan
- un galbenus de ou
- o lingurita de lapte
Mod de preparare – Lipie turceasca:
1. Intr-un bol am pus apa si laptele caldut, zaharul, uleiul si drojdia. Amestecam totul foarte bine pana se dizolva drojdia complet.
2. Adaugam faina impreuna cu sarea.
3. Framantam bine aluatul 3 – 5 minute. Trebuie sa fie un aluat moale care se desprinde de pe peretii bolului.
4. Acoperim bolul cu un prosop de bucatarie si il lasam la dospit aproximativ 30 de minute sau pana cand isi dubleaza volumul.
5. Rasturnam aluatul intr-o tava de cuptor tapetata cu hartie de copt presarata cu putina faina. Aplatizam aluatul cu mainile si ii modelam o bordura in forma rotunda si formand patratele sau romburi pe suprafata din mijloc. Il mai lasam la dospit in tava 10 – 15 minute. Batem galbenusul de ou impreuna cu un praf de sare si o lingurita de lapte, ungem lipia, apoi presaram cu seminte de susan.
6. Introducem tava la cuptorul incins la 190 de grade pentru aproximativ 25 de minute sau pana cand lipia este frumos rumenita.
Pofta buna!