Cozonac cu rahat, stafide si cacao – este un desert traditional care nu lipseste de pe mesele romanilor, de sarbatori.
Ingrediente:
- 1 kg faina 000
- 50 g drojdie proaspata
- 350 ml lapte
- 250 g zahar
- 4 oua
- 150 g unt topit
- 2 plicuri zahar vanilat
- 1 esenta de portocale
- coaja rasa de la o portocala
- un praf de sare
Pentru umplutura:
- 200 g rahat
- 100 g zahar
- 50 g cacao
- 2 linguri lapte
- 1 esenta de rom
- 100 g stafide
In plus:
- 1 galbenus
- 2 linguri lapte
- zahar tos
Mod de preparare – Cozonac cu rahat, stafide si cacao:
1. Mai intai desfacem drojdia intr-un mic castron impreuna cu o lingura de zahar (din cel cantarit).
2. Adaugam 100 ml lapte caldut (din cel cantarit) peste drojdia dizolvata si omogenizam bine. Apoi cernem faina, facem o gaura in mijloc si punem drojdia dizolvata, amestecam cu putina faina si lasam sa creasca.
3. Punem ouale batute peste maia, restul de lapte caldut in care am adaugat zaharul, esenta de portocale, zaharul vanilat, coaja de portocala, sarea si incepem sa incorporam faina, framantand cu mana pana obtinem un aluat potrivit de tare.
4. Adaugam treptat untul topit si framantam energic pana cand incorporam untul.
5. Acoperim vasul cu un prosop curat si il lasam sa creasca, la loc cald, fara curenti de aer, pana isi dubleaza volumul.
6. Pentru umplutura amestecam cacaoa cu zaharul, esenta de rom si laptele pana devine o crema.
7. Rasturnam aluatul dospit pe masa unsa cu ulei si-l impartim in 4. Fiecare bucata de aluat o intindem cu mana sub forma de dreptunghi. Ungem fiecare dreptunghi cu crema de cacao si presaram cu stafide si rahat.
8. Rulam fiecare dreptunghi de aluat, ca pe o rulada. Rasucim cele doua rulori si le prindem la capete.
9. Ii asezam in tava tapetata cu hartie de copt si ii mai lasam la dospit circa 15-20 de minute. Ungem cozonacii cu galbenusul batut cu lapte si presaram putin zahar tos.
10. Introducem cozonacii in cuptorul preincalzit pentru aproximativ 40-50 de minute. Cozonacii scosi din cuptor ii lasam sa se raceasca 2-3 ore inainte de ai taia. Nu ii acoperim cu pungi sau prosop cat sunt inca fierbinti. Dupa ce se racesc ii putem pastra in pungi sau acoperiti cu un prosop de bucatarie.
Pofta buna!
Eu am incercat rețetă și mi-a ieșit super