Crema de zahar ars este un desert obtinut din oua, zahar si lapte. Acest desert este tare indragit de toata lumea si foarte usor de preparat. Putem servi aceasta crema cu frisca sau inghetata.
Ingrediente:
- 7 oua
- 1 litru de lapte
- 150 g zahar (pentru crema)
- 1 esenta de vanilie
- 150 g zahar (pentru caramel)
Mod de preparare:
1. Punem ouale intr-un bol impreuna cu zaharul.
2. Mixam ouale cu zaharul circa 3-4 minute.
3. Adaugam laptele si esenta de vanilie si mai mixam 1 minut.
4. Pentru crema de zahar ars am folosit o cratita de 26 cm ø si cu margini inalte de 10 cm. Punem zaharul in cratita, pe foc mic si il topim pana capata o culoare aurie, amestecand destul de des sa nu se arda.
5. Dupa ce zaharul este complet topit, stingem focul si rotim cratita, pana cand fundul si peretii acesteia sunt imbracati pe jumatate in caramel. Lasam cratita la temperatura camerei 10 minute pana se mai raceste caramelul.
6. Turnam compozitia de oua in cratita cu caramelul rece.
7. Asezam cratita intr-o tava in care punem apa cat sa acopere jumatatea cratitei si o dam la cuptorul preincalzit. O fierbem circa 45-50 de minute la foc mediu. Cand crema de zahar ars se rumeneste si se incheaga, o scoatem din cuptor si o lasam la temperatura camerei, dupa o punem in frigider si o lasam pentru 3-4 ore inainte de servire.
Pofta buna!