Prajitura rasturnata cu mere caramelizate este o prajitura de toamna/iarna care merge foarte bine cu frisca sau inghetata. La aceasta prajitura puteti inlocui merele si cu alte fructe: prune, caise, piersici, etc…
Ingrediente:
Pentru blat:
- 4 oua
- 4 linguri zahar
- 4 linguri faina
- 2 linguri ulei
- 1 plic zahar vanilat
- 1 plic praf de copt
Pentru caramel:
- 150 g zahar
- 70 g unt
- 5 mere
Mod de preparare – Prajitura rasturnata cu mere caramelizate:
1. Pentru inceput ne ocupam de mere, le curatam de coaja si le taiem in bucati potrivite, aproximativ egale. Puteti folosi si mere felii, nu neaparat taiate bucati.
2. Intr-o cratita punem zaharul sa se caramelizeze, amestecand destul de des.
3. Cand zaharul s-a topit (mare grija sa nu se arda, deoarece va avea un gust amar), adaugam untul.
4. Dupa ce s-a topit untul adaugam merele si le lasam sa fiarba in siropul format pana cand merele se inmoie. Cand sunt gata, oprim focul si le lasam sa se raceasca pana ne ocupam de pandispan.
5. Batem albusurile spuma, apoi adaugam zaharul treptat, zaharul vanilat si mixam pana cand albusurile devin o spuma tare.
6. Adaugam galbenusurile unul cate unul si mixam pana cand ingredientele sunt bine omogenizate, apoi adaugam si uleiul.
7. La final adaugam faina treptat impreuna cu praful de copt si o incorporam cu ajutorul unei spatule de silicon, prin miscari largi de jos in sus.
8. Adaugam aluatul de pandispan peste merele caramelizate.
9. Dam cratita la cuptorul preincalzit pentru aproximativ 20 de minute. Cand blatul este gata scoatem cratita din cuptor si o rasturnam imediat pe un platou (daca se raceste caramelul se va intari si nu se va mai desprinde de cratita). Putem taia prajitura ca felii de tort sau in patratele. Se poate servi cu inghetata sau frisca.
Pofta buna!