Savarine ca cele din coferarie, doar ca sunt preparate in casa. Savarina – prajitura insiropata cu rom, cu multa frisca si gem. Desertul copilariei.
Ingrediente:
- 300 g faina
- 1 plic drojdie uscata
- 1 lingura zahar
- 120 ml lapte caldut
- 1 ou
- un praf de sare
- 1 plic zahar vanilat
- 1 lingura ulei
Pentru sirop:
- 500 ml apa
- 200 g zahar
- 1 esenta de rom
Pentru decor:
- gem de capsuni, zmeura, etc.
- 500 g frisca batuta si indulcita
Mod de preparare:
1. Adaugam drojdia, zaharul si zaharul vanilat peste laptele caldut. Le amestecam foarte bine pana se dizolva drojdia si zaharul.
2. Turnam compozitia peste faina si adaugam oul si uleiul.
3. Amestecam totul pana cand obtinem un aluat omogen si de consistenta moale. La final adaugam si sarea.
4. Acoperim aluatul si il lasam la crescut pana isi tripleaza volumul.
5. Ungem formele de saravine cu ulei. Punem aluatul pe 3/4 in forme (cu ajutorul unei linguri).
6. Le punem in tava de la cuptor si le mai lasam cateva minute (10 minute) sa se mai dospeasca.
7. Coacem savarinele in cuptorul incins in prealabil, pana se rumenesc. Le coacem la o temperatura medie timp de 12-15 minute. Cand sunt gata, le scoatem din cuptor, le lasam sa se raceasca si apoi le scoatem din forme.
8. Pana se racesc gogosile facem siropul. Intr-o oala punem apa impreuna cu zaharul si fierbem pana se topeste zaharul. Cand s-a racit siropul adaugam esenta de rom. Introducem gogosile in sirop si le scufundam 10 secunde, apoi le lasam sa plutesca pana cand se satureaza cu sirop (1-2 minute), apoi le scoatem pe o tava.
9. Le taiem capacelul pe trei sferturi, il ungem cu gem si le umplem cu frisca batuta.
Pofta buna!