Dulciuri, Retete noi

Melci cu nuca si stafide insiropati

Melci cu nuca si stafide insiropati – super aromati si gustosi. Merg foarte bine seara cu o cana de lapte cald sau dimineata la o cafea. Aluatul acesta il puteti folosi si la cozonaci, iar gustul este asemanator.

Ingrediente:

  • 600 g faina
  • 2 linguri de zahar
  • 250 ml lapte
  • 50 g ulei
  • 25 g drojdie proaspata
  • 2 oua
  • 1/2 lingurita sare

Pentru umplutura:

  • 100 g unt
  • 8 linguri de miez de nuca macinat
  • 3 linguri de zahar
  • stafide dupa bunul plac

Pentru sirop:

  • 150 ml apa
  • 3 linguri zahar
  • o esenta de rom

Pentru uns:

  • un galbenus de ou
  • o lingura de lapte



Mod de preparare – Melci cu nuca si stafide insiropati:

1.  Intr-un bol mai mare cernem faina, facem o gaura in mijloc si punem drojdia dizolvata cu o lingurita de zahar, o lingura de faina si 2-3 linguri de lapte caldut. O lasam la dospit 8-10 minute.

2. In alt bol mai mic batem ouale cu zaharul, uleiul si sarea, le adaugam peste maia si amestecam.

3. Adaugam si laptele caldut.

4. Framantam aluatul pana devine elastic si nu se mai lipeste de maini.

5. Acoperim aluatul cu un prosop de bucatarie si il lasam la dospit pana cand isi dubleaza volumul, aproximativ o ora.

6. Impartim aluatul in doua bucati. Luam o bucata si o intindem pe masa de lucru in forma dreptunghiulara cu o grosime de circa 0.5 cm. Ungem aluatul cu unt topit si il presaram cu zahar, nuca si stafide.

7. Rulam aluat foarte strans, apoi il taiem rondele de circa 4-5 cm.

8. Ii asezam intr-o tava tapetata cu hartie de copt, pastrand o distanta intre ei.

9. Ii ungem cu galbenusul de ou batut cu lapte si ii mai lasam la crescut aproximativ 15-20 de minute.

10. Dam tava la cuptorul incins pentru circa 40 – 45 de minute. Cat timp stau melcii la cuptor ne ocupam de sirop. Punem o cratita pe foc cu 150 ml apa si 3 linguri de zahar, o lasam sa fiarba pana se topeste zaharul apoi oprim focul, iar cand siropul s-a racit adaugam si esenta de rom. Inainte cu aproximativ 5 minute, ii scoatem si turnam peste fiecare melc cate o lingura de sirop.

11. Cand s-au rumenit frumos pe deasupra ii scoatem pe o tava si ii mai insiropam cu cate o lingura de sirop.

Pofta buna!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *