Prajitura Alba ca zapada sau Lamaita este una dintre cele mai populare si indragite prajituri. Este o prajitura cu foi si cu o crema dulce-acrisoara cu aroma de lamaie.
Ingrediente:
Pentru foi:
- 2 oua
- 10 linguri de lapte
- 9 linguri de ulei
- 8 linguri de zahar
- 1 pliculet de amoniu pentru prajituri
- 1 lingurita zeama de lamaie (pentru stins amoniul)
- un praf de sare
- 520 – 550 gr faina
Pentru crema:
- 1 l lapte
- 2 oua
- 50 gr unt
- 8 linguri zahar
- 8 linguri faina
- sucul de la o lamaie
- coaja rasa de la o lamaie
Pentru decor:
- fulgi de cocos
Mod de preparare – Prajitura Alba ca zapada:
1. Pentru prepararea foilor, punem intr-un bol mai mare cele 2 oua cu zaharul si praful de sare, le mixam foarte bine.
2. Adaugam laptele si uleiul si mai mixam inca 2 minute pana se mai topeste putin zaharul.
3. Intr-o cana punem amoniul si peste el adaugam lingurita de zeama de lamaie, apoi il adaugam in bol peste restul ingredientelor si amestecam usor.
4. La final adaugam faina, treptat, amestecand cu un tel.
5. Cand nu mai putem amesteca cu telul incepem sa framantam aluatul cu mana. Trebuie sa abtinem un aluat moale si elastic care nu se mai lipeste de maini. Lasam aluatul sa se odihneasca 15 – 20 minute.
6. Impartim aluatul in 3 bucati. Cu ajutorul unui sucitor intindem fiecare bucata intr-o foaie foarte subtire direct pe hartia de copt, pusa pe fundul tavi. Intepam foaia cu furculita din loc in loc, ca sa nu se umfle.
7. Dam tava la cuptorul incins pentru circa 7-9 minute la o temperatura medie. Scoatem foile cand isi schimba culoarea de pe margine, le scoatem pe o tava si le lasam sa se raceasca cat timp facem crema de lamaie.
8. Pentru crema de lamaie, punem cele 2 oua intr-un bol impreuna cu zaharul si le mixam 1 minut.
9. Adaugam 200 ml lapte rece si mixam in continuare.
10. Adaugam faina, treptat si omogenizam bine.
11. Restul de lapte (800 ml) l-am pus la fiert. Cand laptele s-a incalzit adaugam compozitia si amestecam cu un tel.
12. Lasam totul sa fiarba la foc mic, amestecand continuu pana se ingroasa crema, apoi adaugam untul dupa ce oprim focul si amestecam bine.
13. Cand crema s-a racit adaugam zeama de lamaie si coaja rasa de lamaie.
14. Intr-o tava punem jos o foaie de prajitura, intindem un strat de crema, apoi inca o foaie de prajitura si tot asa pana terminam foile, ultimul strat trebuie sa fie de crema.
15. Presaram deasupra cu fulgi de cocos.
16. Dam prajitura la rece si o lasam peste noapte. Apoi o taiem in patratele sau romburi.
Pofta buna!